Direct naar menu

Spotlight: 15 lichtgewicht gratis DOS-spellen

Blogartikel geschreven door MrFlibble

DOS Games Archive biedt veel spannende spellen die je kunt proberen, maar hier is een selectie van gratis DOS-spellen van zeer hoge kwaliteit die ongelooflijk klein zijn en minder dan 2 megabyte groot zijn wanneer ze worden gecomprimeerd. In de jaren '90 kon je bijna elk van hen op een enkele diskette plaatsen. Vandaag de dag kun je nog steeds genieten van die kleine elegante spelletjes, want ze zijn echt goed!

1. Kaos - 1,64 MB

Een zeer obscure "Doom-kloon" uit Italië. Dit spel kan gemakkelijk nostalgische gevoelens oproepen en de handgetekende kunst heeft zijn eigen charme. Hoewel onvolledig, is Kaos zeer speelbaar en wordt geleverd met een eigen level-editor, en de broncode is beschikbaar onder de GNU GPL-licentie.

Download Kaos

2. Billabong Racers - 1,48 MB

Een zeer aardig kartracespel vergelijkbaar met Wacky Wheels of Super Mario Kart. Het is gemaakt met DIV Games Studio en is iets veeleisender op het gebied van hardware dan de rest van de games in deze lijst. Het is nog steeds erg speelbaar. Gratis programmatuur.

Download Billabong Racers

3. Rob Blanc II: The Planet of Pasteurised Pestilence - 1,21 MB

Een compleet point-and-click avonturenspel van Ben 'Yahtzee' Croshaw, gemaakt in samenwerking met Chris Jones' Adventure Game Studio (AGS). Met de klassiekers van LucasArts als inspiratiebron kun je bizarre landschappen, bizarre situaties en maffe humor verwachten. Freeware, met een native Windows-versie beschikbaar.

Download Rob Blanc II

4. Super Pooh - 1,20 MB

Een ongelooflijk obscuur platformspel met ieders favoriete beer op een zoektocht om Knorretje te redden. Het spel is goed gepolijst en niet te makkelijk, met soepele besturing en intuïtieve mechanica. Het zag een beperkte commerciële release in 1996, maar is door de auteur tot freeware verklaard. De broncode is beschikbaar onder de Apache II-licentie en er bestaat ook een door fans gemaakte Windows-poort.

Download Super Pooh

5. Giants of Steel - 1,13 MB

Zou je verwachten dat een volwaardige Mecha-simulator zoals MechWarrior zo klein is? In Giants of Steel heb je een singleplayer-campagne met meer dan 10 missies, verschillende speelbare Mecha-types en split-screen multiplayer-modus - allemaal passend op een enkele 3,5-inch floppydisk, met wat ruimte over voor 1 of 2 andere lichtgewicht games. Geweldig, toch? Dit spel werd oorspronkelijk verkocht als shareware, maar werd in 1997 freeware.

Download Giants of Steel

6. Future Conflict - 575 kB

Als je voorbij de grove graphics kijkt, is dit een volwaardige en complete kloon van Command & Conquer, met een zeer vergelijkbare interface en speelmechanica. Bouw je basis op, verzamel Argoliet om je operaties te financieren, verzamel een strijdmacht en verpletter jouw tegenstanders. Er is een singeplayer-campagne, een skirmish-modus tegen AI-tegenstanders en echte multiplayer. En dat alles in een pakket van minder dan 1 megabyte! Technisch gezien is het spel shareware, maar er zijn geen beperkingen, en auteur Chris Jones is al lang geleden gestopt met het accepteren van registraties.

Download Future Conflict

7. Columns by Brian Boese - 510 kB

Een vrij rechttoe rechtaan, maar uitstekende Columns-variant die erg leuk is. Het heeft misschien geen flitsende graphics, maar het ontwerp is elegant in zijn eenvoud en deze game heeft echt geen gebreken. Freeware nu, oorspronkelijk shareware.

Download Columns

8. Bubble Puzzle - 369 kB

Een puzzel voor het matchen van tegels, geïnspireerd op Puzzle Bobble. Schiet bubbels zodat ze in groepjes van 3 of meer van dezelfde kleur met elkaar verbonden zijn en van het scherm verdwijnen. Freeware, gemaakt door een Duitse demogroep.

Download Bubble Puzzle

9. The Little Pixy 2 - 340 kB

Een charmant klein puzzelplatformspel met kerstthema. Help het kleine elfje (dat in principe hetzelfde is als de elf van de kerstman) cadeautjes te verzamelen in de werkplaats voordat de tijd om is. Dit spel is geschreven in QuickBasic en heeft graphics en animaties van commerciële kwaliteit. Gratis met broncode beschikbaar.

Download The Little Pixy 2

10. Ballgame 2 - 232 kB

In dit spel bestuur je een bal die door doolhofachtige levels stuitert, met als doel veilig de uitgang te bereiken. Pas op dat je niet van de richels valt en vermijd andere gevaren. "Rolling ball"-spellen waren vrij populair in de vroege jaren '90, en deze is gemaakt door een demogroep, wat blijkt uit het vakmanschap van zowel de codering als de graphics.

Download Ballgame 2

11. Vitetris - 173 kB

Een zeer nauwkeurige recreatie van het originele Tetris-spel met een paar nieuwe functies. Freeware met de broncode die beschikbaar is onder de BSD-2-Clause-licentie.

Download Vitetris

12. The Puzzle Pits - 161 kB

Een Soko-Ban-spelletje met een verhaalmodus en een paar wendingen! Dit puzzelspel zal je probleemoplossend vermogen op de proef stellen, maar pas op! De puzzels worden vrij snel behoorlijk moeilijk, maar zijn best interessant om op te lossen. Bereid je voor op veel vallen en opstaan. Oorspronkelijk commercieel verkocht, is dit spel nu freeware met de broncode ook beschikbaar.

Download The Puzzle Pits

13. Alien Assault II - 159 kB

Als je Alien Breed van Team17 hebt gespeeld, zou dit vertrouwd moeten aanvoelen. Je bent een eenzame commando op een station dat wordt geteisterd door buitenaardse wezens die totaal geen knock-offs zijn van de beroemde sci-fi horrorfranchise. Schiet door de hordes, verzamel keycards en gebruik computerterminals om je uitrusting te upgraden. Dit is een volledig gratis spel van Johan Peitz, beter bekend van zijn titels die zijn uitgebracht onder het label Free Lunch Design. Broncode in C++ ook beschikbaar.

Download Alien Assault II

14. Klondike Gold - 131 kB

Dit is een zeer mooi gemaakte variant van de populaire Klondike solitaire, met een beetje gokken erin.

Download Klondike Gold

15. Short Cut - 88 kB

Deze game heeft het kleinste formaat in deze lijst, maar het is een volwaardige action/adventure dat de mechanica repliceert van een Commodore 64-game genaamd Paradroid. Hier moet je een ruimteschip beschermen tegen robots die amok zijn geworden door ze te bevechten of te herprogrammeren. Het spel begint met de speler die alleen de controle heeft over een "beïnvloedingsapparaat" dat erg zwak is in gevechten, maar kan herprogrammeren en vervolgens andere robots aan boord kan "bezitten". Dit moet in je voordeel worden gebruikt terwijl je het schip verkent en geleidelijk de afvallige 'bots' buiten dienst stelt.

Download Short Cut