Direct naar menu

Spotlight: 10 uitstekende maar obscure gratis DOS-spellen

Blogartikel geschreven door MrFlibble

Vandaag brengt DOS Games Archive je een lijst met 10 uitstekende gratis DOS-spellen van hoge kwaliteit waarvan je misschien nog nooit hebt gehoord.

1. 'Ghini Run

'Ghini Run is een op sprites gebaseerd old-school racespel dat een eerbetoon is aan de klassieke Sega-titel OutRun. Het is geschreven in QuickBasic en is volledig gratis. Er zijn 4 spelmodi, 6 circuits en 9 auto's, waarvan sommige kunnen worden ontgrendeld door het spel in een bepaalde modus te verslaan.

Download 'Ghini Run

2. Desperabis

Een first-person actie-avontuur in volledig 3D gemaakt door de Duitse ontwikkelaar Florian Born. Je zou niet zeggen dat het een freeware indiegame is als je ernaar kijkt, want het had net zo goed een commerciële titel kunnen zijn! Het verhaal gaat over een tovenaarsleerling die per ongeluk een demon op zijn wereld loslaat en de zaken weer recht moet zetten. Er zijn 2 hoofdstukken in het spel, 1 gericht op puzzels en verkenning en 1 op gevechten. Alles is in het Duits, dus je mist een beetje achtergrondverhaal tijdens het spelen als je de taal niet kent, maar de gameplay zelf zou voor zich moeten spreken.

Download Desperabis

3. Jaguar GR1: Strike Force Delta Zulu

Als je een fan bent van ouderwetse gevechtsvluchtsims, staat je een traktatie te wachten. Jaguar GR1 is een spel van commerciële kwaliteit gemaakt door de Britse flight sim-liefhebber Ron Walker met behulp van Simis en Domark's Flight Sim Toolkit. Als Britse Jaguar-gevechtspiloot neem je deel aan fictieve gezamenlijke militaire oefeningen in een afgelegen gebied van de voormalige Sovjet-Unie. Het spel heeft 10 scenario's die in willekeurige volgorde kunnen worden gespeeld.

Download Jaguar GR1: Strike Force Delta Zulu

4. Robot Redemption

Een gratis first-person shooter gebaseerd op de broncode van id Software's klassieke Hovertank 3D, en zeer vergelijkbaar in gameplay. Native Windows- en Linux-versies zijn ook beschikbaar.

Download Robot Redemption

5. Gene Splicing

Een sci-fi party-based first-person RPG in de stijl van pc-titels uit de jaren '80, zoals Mines of Titan. Als een nieuw gerekruteerde agent van de Space Security Agency,ontdek je een samenzwering op de maan waarbij genetische experimenten betrokken zijn.

Download Gene Splicing

6. Bert the Barbarian

Een ongelooflijk charmant side-scrolling platformspel met claymation-sprites (dat wil zeggen, alle personages en omgevingen zijn gemodelleerd uit klei en vervolgens gedigitaliseerd). De auteur heeft het spel nooit voltooid, dus er zijn maar een paar levels en de moeilijkheidsgraad is behoorlijk onevenwichtig, maar het is nog steeds de moeite van het bekijken waard. Gemaakt met DIV Games Studio. Er is ook een Windows-versie beschikbaar.

Download Bert the Barbarian

7. Greedy

Een geweldige (en behoorlijk moeilijke!) Pac-Man-variant gemaakt door een Franse demoscene groep. Uitstekende graphics en muziek, uitstekende kwaliteit in het algemeen en uitdagende gameplay - misschien wil je de snelheid verlagen van "Crazy" naar "Normal". Zorg ervoor dat je de onofficiële fix downloadt als je van plan bent om dit spel in DOSBox te draaien.

Download Greedy

8. Firecrow

Dit is een vrij obscure verticaal scrollende shooter vergelijkbaar met Raptor: Call of the Shadows, maar dan zonder de materiaalwinkel. Het speelt redelijk soepel en zal golven vijanden jouw kant op gooien. De vooraf gerenderde graphics zijn leuk, en de game gebruikt Unreal 2 van Purple Motion als belangrijkste muzieknummer.

Download Firecrow

9. Mega Breakout

Een uitstekende Breakout variant in hoge resolutie met zeer soepele gameplay. Deze game is gemaakt met DIV Games Studio.

Download Mega Breakout

10. PANGG!!

Een mooie kloon van Pang/Buster Bros. uit Spanje. Er is geen muziek en alleen pc-luidsprekergeluiden, maar qua gameplay lijkt het een getrouwe recreatie van het bronmateriaal te zijn.

Download PANGG!!